Gå till innehåll

Resa när pandemin är över

Nu när vi förhoppningsvis börjar se slutet på pandemin så kan man börja drömma om, eller till och med faktiskt boka resor igen. Som våra läsare kanske vet så älskar vi verkligen att resa. Vi gillar både de lite lugnare sol och bad resorna, men gillar även att upptäcka saker som kan vara lärorika eller som har historisk betydelse. Ett kanske litet oväntat resmål som vi ska försöka ta oss till så fort reserestriktionerna är helt borta är Tjernobyl i Ukraina. Vi har länge varit väldigt nyfikna på detta resmål. När man nu på senare tid hört mycket om denna plats, i media, och även i en utmärkt tv-serie som kom för ett tag sedan så har intresset växt ytterligare. Eftersom vi läst på en hel del om denna plats så kan vi dela med oss vad vi lärt oss. Vi vet att många är nyfikna på detta resmål. Eftersom det är en väldigt speciell plats så finns så klart många frågor.

Kan man verkligen resa in i Tjernobil?

Den gamla sarkofagen vid Tjernobyls kärnkraftverk

Även fast lång tid har passerat sedan den ödesdigra kärnkraftskatastrofen så är delar av denna plats radioaktiv till nivåer som i allra högsta grad är livsfarliga för oss människor. Särskilt under längre tids exponering så innebär denna radioaktivitet förmodligen en säker död. Att bosätta sig i detta område är därför strikt förbjudet. Att däremot besöka delar av området som turist har dock faktiskt varit möjligt i ett antal år nu.

Myndigheterna i Ukraina såg att det fanns intresse från allmänheten att besöka denna plats. I syfte att utbilda, men även, får man förmoda, för att kunna dra in en del intäkter från turism, så erbjuder man nu människor att under ordnade former åka ut och besöka platsen. Idag är det tillåtet att man hjälp av guide ge sig in i området och besöka den övergivna staden som ligger vid det kollapsade kärnkraftverket.

Är det inte farligt?

Att besöka platser med radioaktiv strålning innebär såklart en risk. Denna risk bör så klart på inget sätt tonas ner. Risken är verklig och om man ger sig in på denna typ av resa bör man såklart vara medveten om faran. Om man trots allt beslutar sig att åka så bör man vara försiktig och alltid följa de utbildade guidernas instruktioner. Även om strålningen inte är att skoja bort så är det faktiskt så att det ändå kanske inte är den största risken med att besöka staden. När man promenerar runt i och omkring de övergivna byggnaderna så är det kanske faktiskt så att rasrisken är den allra mest omedelbara risken för din egen säkerhet. Eftersom alla byggnader här har varit övergivna i decennier så är många av dem helt fallfärdiga. Bristen på underhålla gör att delar av dessa gamla strukturer kan ge vika närsomhelst.

Hur tar man sig dit?

Som sagt finns det guidade turer man kan anmäla sig till. I dessa turer kör man med mindre bussar som är ute på en heldagsutflykt till området i och omkring Tjernobil. Enklaste sättet att ta sig till Tjernobyl är definitivt att åka till Ukrainas huvudstad Kiev. Kiev är en stor stad med gott om internationella flygförbindelser. Från Kiev är Tjernobyl endast några timmars bilfärd bort. Ett tips är även att besöka Tjernobylmuseet i Kiev när man ändå är där!

Vad får man uppleva?

Besökare som tar sig till Tjernobil kan förvänta sig att få uppleva något alldeles extra. Självklart blir man utbildad om vad som hände på platsen där en av världens allvarligaste kärnkraftsolyckor ägt rum. Att stå och se på den enorma byggnad som rests över den havererade reaktorn är så klart en skrämmande men också mäktig syn. Att gå i den övergivna spökstaden är också något som kommer ge ett minne för livet. De som varit där kan vittna om att det är en sällsam känsla att se en stad som till synes övergivits av människans hand över en natt. När människan lämnat så har istället växtligheten tagit över totalt.

Även djurlivet tycks frodas på platsen just eftersom det inte finns några människor kvar, och detta till trots av den farliga strålningen. Omkring området så strövar rävar, vargar, bisonoxar, björnar och till och med vilda hästar. Att få se alla dessa djur på sin resa är dock såklart inte något man kan räkna med. Även om de finns i relativt stora antal så är de såklart skygga och gömmer sig när de hör människor närma sig.

Mer läsning

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/chernobyl-tv-show-hbo-sky-ukraine-nuclear-safe-to-visit-tourism-disaster-b1837470.html

https://www.lonelyplanet.com/ukraine