Gå till innehåll

Packa rätt

För oss som gillar att resa så har man lärt sig en hel del olika knep under årens gång. En bra praktiskt detalj inför resan där vi har fått kunskaper genom otaliga resor är hur man ska packa sina väskor. Genom att packa smart så får man faktiskt med sig fler säker än man annars skulle ha gjort. Genom att se till att väskan har så lite luft som möjligt så kan man få med sig exempelvis fler klädesplagg. Självklart måste man dock vare vaksam på att man inte heller överskrider eventuella maxvikter som flygbolagen kan ha satt upp.

Förutom att packa smart så att man får med sig så mycket som möjligt så är det ju även viktigt att packa rätt saker, Jag tror att vi är många som har problemet att vi ibland tar med oss lite för mycket på resan. Man har ju ingen som helst glädje av ett par skor eller en tröja som faktiskt inte kommer till användning. Istället innebär ju de extra sakerna på att man släpar runt på extra vikt på resan.

Ta med färre saker

Ett av de allra viktigaste tipsen vi kan ge är att man bör ta med sig färre kläder och prylar än man tror man kan behöva. I vår familj har vi märkt av vi ungefär behöver använda hälften av kläderna vi rent instinktivt packar ner inför resan. Jag tror att situation är densamma även för många andra. Genom att göra en första gallring och ta fram de kläder man tänker ha med sig kan man sedan göra en andra gallring där man egentligen plockar bort ungefär hälften av kläderna.

Självklart beror det på var man ska åka vad man behöver ha med sig. Ska man åka till ett hyfsat varmt land kan det till exempel räcka med att man tar med sig en långärmad tröja. Man behöver inte ha med sig flera olika varianter av samma plagg. Som man är det lätt att råka ta med sig ett antal olika skjortor, eller som kvinna flertalet olika blusar av liknande stil. Istället rekommenderar vi att man tar med sig ett fåtal exemplar av olika typer av plagg. De olika plaggen ska med fördel sedan kunna komma att kombineras med varandra. Genom att matcha, både färgmässigt, men även funktionellt så ser man till att man kan bygga ett antal olika looks av ett litet antal plagg.

Skilj på familjemedlemmarnas saker

Att ta med sig väskor på flyget kostar idag extra hos många flygbolag. Vare sig man ska ha med sig incheckat bagage eller ett lite större handbagage så måste man inte sällan betala extra. Är man en familj så är det kanske inte helt nödvändigt att varje familjemedlem betalar extra för en egen väska. Istället kan familjen ofta dela på en eller ett par väskor. Problemet med delandet kan dock vara att det sedan blir kaos när man väl kommer fram och alla ska gräva fram och hitta sina kläder i väskorna. Detta problem kan lösas smidigt genom att man packar grejerna i individuella påsar. Genom att ha sin egen typ av påse eller helt enkelt skriva sitt namn på plastpåsen så är det enkelt att ta sina egna grejer när det är dags att packa upp i hotellrummet. Att använda sig av packpåsar gör även att kläderna skyddas lite extra från exempelvis smuts som de kan utsättas för under resan.

Fler tips

Något vi lärt oss sparar mycket problem men även plats är att rulla kläderna när man packar dem. Genom att rulla kläderna så pressar man ut luft och ser till att plaggen tar så lite plats i väskan som möjligt. En fördel med att rulla kläderna är även att det inte blir så skrynkliga. Att slipa leta efter ett strykjärn det första man gör när man kommer till hotellet är något som är guld värt.

Innan du börjar packa ner helt oplanerat så kan vi rekommendera att du skriver en packlista. Genom att sätta sig ner och tänka igenom vad man ska ha med sig så ser man till att man inte glömmer något viktigt. Genom att ha listan framför sig när man packar gör även att man kan packa mer logiskt. Eftersom man vet vad som behöver fås ner i väskan så kan man lägga grejerna på ett vettigt sätt. Det är också fördelaktigt att lägga de saker man kan behöva under resan (eller tidigt på resmålet) så nära öppningen på väska som möjligt. Genom att göra viktiga saker mer lättåtkomliga så underlättar man resandet.

Ännu fler tips kan du hitta här: Elle