Gå till innehåll

Bättre sex som småbarnsföräldrar

När barnen är små har man som förälder hela tiden fullt upp. Mycket som för tog en stor plats i livet får nu ligga väntande till man har tid och ork igen. Tyvärr är sexlivet något som ofta tar stryk när man blivit föräldrar. Under bebistiden är det knappt att man får tillräckligt med sömn för att orka med att ens gå till jobbet. Att ha ett normalt sexliv när man tar hand om en bebis är väl därför inte många räknar med att kunna ha. Tyvärr så kan bristen på ett bra sexliv även fortsätta när barnet blir betydligt äldre.

Nya roller

Som föräldrar får man nya roller, dels den nya rollen som mamma eller pappa till sitt barn. Många par upplever också att deras roller med varandra förändras något när man har en hel liten familj att ta hand om. Vardagsstressen kan göra att sexlusten minskar. Har man väl lust så kan det också kännas som att att man inte riktigt ges utrymme att ta ut svängarna eftersom man sällan får så mycket tid för sig själva.

I sina nya roller så gäller det att verkligen tänka på att även vårda sin parrelation. Man måste se till att man har tid för varandra även när man blivit fler i familjen. Det är även viktigt att man lyssnar på varandra och tar reda på hur sin partner känner och vad denna har lust och inte lust med.

Hur får man glöd i sexlivet som småbarnsförälder

Det finns självklart inga enkla lösningar för att hetta upp kärlekslivet igen. Lust kan komma och gå och det är naturligt att det under vissa perioder i föräldraskapet blir lite torka på sexfronten. Vi skulle dock vilja komma med några tips på saker man kan pröva, detta är saker som vi själva genom erfarenhet lärt oss fungerar för oss, kanske fungerar det även för er?

Släpp kraven

Detta kan låta konstigt, men att sluta fokusera på sex kan faktiskt göra att man får mer lust och i förlängningen mer härligt sex. Det finns nog inte några par som tycker att det är bra att man slutar vara intima när man fått barn. Det faktum att man inte hinner ha sex lika ofta som man hade innan man blev föräldrar kan stressa vem som helst. Stress är som bekant inte något som ger ökad sexlust. Ett bra förhållningssätt till livet är därför att försöka släppa alla krav på sig själv vad det gäller att prestera sexuellt. Fokusera istället på vad du tycker är sexigt och skönt, förhoppningsvis ger sig resten.

Ta tillvara på alla tillfällen

Som småbarnsförälder har man sällan tid över. Därför måste man lära sig att ta tillvara på de där små gyllene tillfällena i vardagen, hur korta de än må vara. Om man inte är redo att ta chanserna som kommer då blir man krasst sett även utan sex en stor del av tiden.

Om mormor kommer på besök och tar ungarna ut på en prommenad, varför inte springa upp till sovrummet och ha en mysig stund? Om barnprogrammet står på och de små sitter som klistrade framför tv:n, varför inte smita in i badrummet för en snabbis? Ja ni förstår nog vad vi menar, fånga dagen helt enkelt!

Onanera tillsammans

Att försöka tvinga sig till penetrerande sex när man har haft ett avbrott i sexlivet på grund av barnafödsel med mera kan göra att man tappar sexlusten totalt. Därför skulle vi vilja tipsa om att man kan börja med att bara onanera tillsammans. Detta är något vi gör ibland, och det är riktigt hett. Genom att onanera tillsammans så kan man också bygga upp en lust för varandra på nytt som kan leda till mer regelrätt samlag längre fram. I ett första steg kan man bara titta på varandra när man smeker sitt eget kön. I förlängningen kan man tillåtas att stimulera varandra, först med händerna och sedan med sexleksaker. Vår favorit är lufttrycksvibratorn, läs gärna mer själv, lufttrycksvibrator bäst i test, men även om andra sexleksaker som kan passa just er.

Ge varandra utrymme

När man skaffat barn lever man ofta på varandra på ett sätt som man inte gjorde när man var nykära. Par som ännu inte skaffat barn har ofta mycket egna aktiviteter, man har sina egna vänner, fritidsintressen och så vidare. När man väl umgås på tu man hand så vill man så klart passa på att vara intima. Denna dynamik finns inte riktigt när man skaffat barn, eftersom barn kräver mycket jobb så vill man gärna hjälpas åt, då finns inte så mycket utrymme för egna intressen. Detta är dock ett misstag vad det gäller attraktionen. Även om det är utmanande bör man sträva att vara ifrån varandra då och då. Distansen gör att man kan känna sig mer självständig och att man får chans att hinna sakna sin partner.

Fler tips kan man läsa om här.